Ordförande december 2017

Ordförande har ordet december 2017 

Julen står för dörren och året närmar sig slutet. Båtsommaren i år blev väl inte helt bra. Några vackra veckor i juli annars blåsigt och regn. Som optimist ser jag fram mot en bra båtsommar 2018.

Gästhamnen

Gästhamnen har som tidigare varit välbesökt och omtyckt. I en enkät bland båtfolket rankades Nävekvarns Gästhamn bland de 10 bästa i Sverige.

Vi har haft besökare från våra skandinaviska länder, England, Tyskland, Holland, Frankrike och Schweiz. Turistutvecklingen är viktig för Nävekvarn.

Båtupptagningen

Höstens båtupptagning gick bra med bra samarbete med Swede Port Marina (SPM). Vi har placerat några segelbåtar med mast på parkeringen på hamnplan då vi blivit av med platser på Campingen. Tänk på att vi inte kan ta mot fler segelbåtar med masten på av utrymmesskäl. Vi har i år planerat en ny yta vid ”Tonys verkstad” för vinterförvaring.

Under vinterförvaringen får inga elkablar vara anslutna permanent. Att ladda batterier tar max 24 tim. Behöver du el kontakta hamnkaptenerna.

Inför sjösättning våren 2018

Vi börjar sjösätta när isen i hamnen är borta.

Alla båtar på parkplan och vid badet måste vara i vattnet senast den 30 april. Detta datum gäller även för segelbåtarna på parkeringen på hamnplan.

För övriga båtar bakom Klubbhuset, B-huset, A-huset och vid Tonys Verkstad gäller 15 maj som slutdatum. Har någon båtägare svårt att klara dessa datum måste man kontakta hamnkapten för att finna någon lösning. Inga mera ”måsten”. Välkomna till vårens båtpolering. El och vatten skall finnas.

Investeringar

Vi har i år investerat mycket. Köpt ”Tonys verkstad” Lagt ut en stabil brygga vid sjösättningsrampen. Köpt in en Hjullastare och bytt taket på B-huset. En ny elanslutning på 50 ampere har vi kopplat in på A-huset som ger vår sommarrestaurang säker el.

Café och restaurang

Vår Café och restaurang har blivit en succé. Besöksantalet har varit mycket över förväntan. Öppettiderna har ökats och kommer att ökas ännu mer. Temakvällar under vintertid har börjat med framgång. För första gången i Nävekvarns historia serveras julbord i december. Övervåningen bland Vasagubbarna har tagits i anspråk när besöksantalet blivit stort. Vi önskar Liz med personal all framgång under 2018.

Inför nästa säsong

Vår pingstregatta har 80 års jubileum. Vi planerar att fira stort och ha hamnfesten samtidigt. Hans Sohlström och Tony Carlsson har lovat vara festgeneraler även i år men behöver hjälp. Segelsektionen ansvarar för Regattaseglingen och bjuder in segelklubbarna omkring oss så vi får många båtar på startlinjen. Det känns viktigt att vi planerar för ett fint jubileum.

Du som känner att du kan hjälpa till anmäl Dig till mig och räkna in det i arbetsplikten.

Kajaksektion

Styrelsen har fått in ett förslag att bilda en kajaksektion och ser positivt på detta. Medlemmar skall kunna förvara sina kajaker i B-huset. En entreprenör från Trosa är villig att ställa ett antal kajaker till vårt förfogande för uthyrning. Vi arbetar vidare med denna goda idé.

Nattvakter

Vårt system med nattvakter har fungerat bra. Jag vill tacka Per Elzén för bra administration. I januari 2018 öppnar vi på nytt vår bokningskalender på hemsidan.

Logga in på hemsidan och välj för Dig ett lämpligt datum.

Med dessa ord vill jag önska er alla en riktigt

GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR

Er ordförande Kurt Rindstål

 

 

 

NQBK-SBU

VÄLKOMMEN TILL NÄVEKVARNS BÅTKLUBB, NQBK

Klubbhuset, Parkvägen 
611 76 Nävekvarn
tfn: 0155-53601 
email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
   
Nävekvarns Båtklubb, NQBK har sin hemvist i det idylliska brukssamhället Nävekvarn på Bråvikens norra strand 23 km sydväst om Nyköping. Klubben bildades 1932 under namnet Nävekvarns Båtförening. 1951 ändrades namnet till Nävekvarns Båtklubb. Klubben har således gamla anor och hade i början stöd av Näfveqvarns Bruk med båtskjul, bryggor m.m. Som ett kuriosa kan nämnas att 1936 var medlemsavgiften 50 öre per år!

Verksamheten har utvecklats succesivt och i dag äger klubben stora delar av hamnområdet med bryggor, tre magasinsbyggnader för förvaring av båtar m.m. samt klubbhuset som invigdes 1996 efter en lyckad ombyggnad av ett f.d. modellsnickeri och båtbyggeri. 

För juniorverksamheten äger klubben ett antal Optimistjollar samt 3 st "2-kronor", en "Trissjolle" och en Stjärnbåt, som renoverats av mellanstadieeleverna vid Nävekvarns Skola på slöjdlektionerna. 
Klubben har för närvarande drygt 1000 medlemmar och mer än 500 bryggplatser fördelade på stora hamnen i samhället och Skeppsvikshamnen.
Pingstregattan är en välkänd kappsegling för seglarna utefter Sörmlands- och Östgötakusterna. Den har seglats under pingsthelgen varje år fr.o.m. 1938 och utgör något av en säsongspremiär varje år för seglarna i området. Läs mera under "Segling".
Gästhamn finns med en 2005 nybyggd serviceavdelning i klubbhuset med toaletter, duschar och tvättmaskin för gästande båtfarare. Här finns också möjlighet att tömma båtoaletten och tanka båten i hamnens bensin- och dieselmack QSTAR.
 
Båtplatser för yrkesmässig verksamhet
Del av vår fiskebrygga kan upplåtas för yrkesmässig verksamhet.
Företag skall skriftligen till NQBK inkomma med ansökan om byggplats
med uppgift om ändamål, brygglängd och båtbredd.
Ansökan skall inkomma senast den 1 januari 2017 för 2017-års sommarsäsong.
 
Kopia av SBUlogo SKBFNQBK medlemskap
 

 

2017-07-05 Ordförande

Ordförande har ordet juni 2017 

Sommaren har börjat lite oroligt. Blåst och regnskurar börjar vi bli vana med. Vi får ställa våra förhoppningar till kommande sommarmånader att vädret stabiliseras.

Pingst

I år kopplade vi samman pingstseglingarna med hamnfesten. Då blåste det inte minsann. Trots stiltje blev vår Jonny Carlsson tvåa på vår pingstregatta. Hamnfesten sköttes på ett utmärkt sätt av Hans Sohlström och Tony Carlsson. Det blev lite mindre besökare troligen beroende av att vi tidigarelagt festen och svårigheter med informationen.
Nästa år skall vi satsa stort. Pingstregattan jubilerar 80 års oavbruten regatta. Hamnfesten skall som i år samordnas. Lägg in det i era kalendrar så det blir en stor festdag!

Utställningar i sommar

Vi har haft 3 st. konstutställningar i Galleriet vid klubblokalen som var och är mycket uppskattade. I juni kommer Hantverkarna tillbaka till galleriet.
Vasagubbarna har kompletterats med en fotoutställning om Tunabergs Bergslag.

Vår nya restaurang

Vår restaurang i hamnen har byggts om och piffats upp ordentligt.
Köket är utvidgat och stekbord skall kopplas in för att ge större utbud på menyn. Inomhusplatser har utökats mot turistbyrån. Turistbyrån har också fått del av uppsnyggningen.
Strömförbrukningen har ökat och en nyanslutning av 63 ampere är på gång.

Bryggaktiviteter

Den något vingliga bryggan vid rampen skall bytas ut mot en stabil bryggponton för att underlätta sjösättning och upptagning. Vi planerar även att lägga ut en 20 meters ponton och förlänga G-bryggan för att få några nya platser.

Elförbrukning

Upplåt din brygg plats i sommar när du själv är ute i skärgården genom att vända skylten till grönt. Ring sedan en dag innan du kommer hem så vi kan vända skylten till rött. Gästhamnspriset 250 kr per dygn under högsäsong inkluderar el.

Elförbrukning

Endast el inkoppling för laddning av batterier max 24 tim. är tillåtet. Som medlem får du inte ha ständig uppkoppling av elkabel till din båt när den ligger i vatten eller på land. Särskilt tillstånd erfordras av hamnkaptenerna och separat elmätare skall skaffas av medlem. Elförbrukning debiteras mot mätare med 1,50 kr per kWh.

Tonys Verkstad

Vi har nu köpt Tonys verkstad från och med 1 juli.
Motivet till att hyra och nu köpa verkstaden var ursprungligen att kunna utföra svetsning i egna lokaler. Nu kan vi vinterförvara Sub-liften och vår hjullastare i lokalen.
Lokalen bör kunna användas för mindre reparationer och underhåll av medlemmarnas båtar. Vi kommer att sätta upp regler för medlemmars användande av verkstaden.

Inför torrsättning i höst

Den första båten togs upp för vintern den 5 juli. En tysk till SPM.
Men snart stundar höst och det gäller att vara förberedd. Hamnkaptenerna vill påpeka att alla vaggor måste vara synligt märkta. Passa på under sommarmånaderna och märk Din vagga med stora bokstäver. Omärkta vaggor får vänta till sist med dubblering av upptagningskostnad.
Notera även att vi har begränsad utomhusplats för segelbåtar med mast på. Anmäl i god tid till Hamnkaptenerna om du vill ta upp med mast och vilken vecka. Först till kvarn gäller. Övriga måste masta av.
Upptagning på Parkplan börjar tidigast den 15 september enligt våra regler.

Ha nu en skön sommar önskar

Kurt Rindstål din ordförande

 

 

 

Kajaksektion

NQBK Kajaksektion inför verksamhetsåret 2018

två i kajakInför nästa säsong, 2018, arbetar NQBK för att få igång en kajaksektion inom NQBK´s nuvarande verksamhet. Kajaksektionen kommer att erbjuda medlemmar att förvara sina kajaker NQBK’s lokaler i hamnen. Vi kommer även verka för aktiviteter både för redan aktiva paddlare och för de som är intresserade av att prova på eller lära sig paddla. Utöver kajakförvaring och klubbpaddling tittar vi också på möjligheter att ha kajaker for uthyrning.  

Kontakta gärna Joel och Anders på NQBK’s kajaksektion e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du har några frågor eller förslag angående den planerade kajak verksamheten. Eller om du redan nu vill vara med. 

Mvh

Joel Starkenberg

2017-06-11 Seglingssektionen

SegelbåtarBästa medlemmar NQBK,

2017-08-08

Hoppas sommaren har varit full av sol, vind och vatten!

Och mycket avkoppling med nära och kära.

Du får detta mail från seglingssektionen då du är medlem i NQBK.

Har fått mail från EN medlem att han ej önskar info från oss i seglingssektionen då han ej har segelbåt.

Tyvärr har vi  f.n. inte ngt register som gör att vi kan rikta mail till enbart intresserade av seglingsaktiviteter vilket jag hoppas ni har överseende med.

 

 

INBJUDAN KM 2017!

Lördagen 2:a september planerar  vi att hålla vårt årliga klubbmästerskap i segling.

Intresserad av att deltaga?

Anmäl dig snarast till undertecknad .

Seglingen sker på en 12 mil lång skärgårdsbana utanför Nävekvarn.

Inga större förkunskaper behövs-kan du väjningsreglerna till sjöss-vilket jag hoppas du kan-räcker det långt.

Snarare ett roligt tillfälle att träffa andra klubbmedlemmar och ha en trevlig dag tillsammans.

Om ngn önskar ställer jag gärna upp för en kort intro kvällen innan.

Känner du för att hjälpa till som funktionär är du varmt välkommen.

Kaffekokning, grillning av hamburgare eller tidtagare vid målgång- all entusiasm mottages med tacksamhet.

Kanske har du egna tips eller idéer om hur vi kan få till en riktigt lyckad klubbdag tillsammans- tveka inte att höra av dig.

Med seglarhälsningar

Jan-Eric Eriksson

ordf. seglingssektionen

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

0739320220

 

2017-06-11

Några rader med kort info från seglingssektionen.

Hoppas ni alla har det gott och ser fram emot en skön båtsommar .

Pingstregattan avlöpte väl tack vare en härlig entusiasm från vårt glada gäng av frivilliga i seglingssektionen.

Tack ”gubbar”. 

Kanske vi får se lite fler ”gummor” engagera sig i klubben  framöver? Alla är varmt  välkomna att bidraga till en mer levande klubb.

Närmast satsar vi på ett trevligt arrangemang för KM i höst samt att få till ett  riktigt  rejält firande av klubbens 80-års jubileum nästa år vad avser Pingstregattan.

Välkommen att ansluta dig till ett glatt gäng för att få till stånd ett arrangemang värdigt VÅR klubb.

 

RIGGSPÄNNINGSMÄTARE

Enl. önskemål har vi införskaffat en  mätare där du på ett enkelt sätt kan mäta riggens anspänning. Mäter i kg spänning.

Mätaren finns på hamnkontoret. 

Lämnar med korta instruktioner över handhavandet.

Kort sagt- du behöver känna till vilken dimension på vajer du har. samt dess brottgräns.

95% av oss har 19-trådig rostfri vajer med olika dimensioner . 

Mätaren kan hantera 5-8 millimeter.

Grunden för anspänning av rigg är i de flesta fall 15% av brottgränsen.

Vilket ger tex för 7 mm vajer 15%x 3500 kg=525 kg!

Enkelt eller hur?

 

UTBILDNING /AKTIVITETER

Skulle vara trevligt att få igång lite fler aktiviteter i klubben. Både för ungdomar och vuxna,  Upp till dig att komma med förslag.

Så- till att börja med tänkte jag höra om det finns intresse för -

 

SEGLINGSKURS VUXNA

3-dagarskurs. Seglingens grunder, trim i olika vindstyrkor, manövrering med och utan segel. Sjömanskap, väjningsregler, enkel skärgårdsnavigering. säkerhet ombord, knopslagning, man.över.bord, meteorologi m.m.

Kursen riktar sig till enbart tre eller fyra deltagare  så flexibiliteten är stor och kan anpassas efter dina tidigare kunskaper,

Vi seglar kölbät  men finns också möjlighet att prova jollesegling med ngn av klubbens ”två-kronor”.

Låter det intressant?

hör av dig med en intresseanmälan snarast så bokar vi ett datum.

(Undertecknad är pensionerad sjökapten med mångårig erfarenhet från allt ifrån jollar till segelfartyg. Drivit egen seglarskola, chef för sjöräddningsutbildning Sverige, genomfört ett antal kurser i överlevnadsteknik till sjöss samt leveranseglat båtar till Västindien bl.a.

MEN- ombord hos mig får man fortfarande kalla tampar för snören)

Kostnaden borde hamna på c:a 2000:-/person  för tre dagar.

SÅ-om jag ser att det finns intresse återkommer jag med förslag på datum.

Vid intresse maila  undertecknad med önskad tidpunkt.

Till dess

Seglarhälsningar och en önskan om en bra båtsommar till er alla önskar

Jan-Eric Eriksson

ordf. seglingssektionen

0739320220

mail: Jan-Eric